Tonpraot Akkudemie

Waarom een Tonpraot Akkudemie?

Wat is de Tonpraot akkudemie?
De Tonpraot akkudemie is een initiatief om startende en meer ervaren tonpraters ondersteuning te bieden bij het maken van een buut. Starters durven vaak niet alleen de stap naar de ton te zetten terwijl er voldoende potentie is. De ondersteuning tijdens de akkudemie zorgt voor een veilige omgeving waarin je kunt experimenteren met ideeën over je buut. Hierdoor zorgen we samen dat een buut kwalitatief goed is, en dat je als tonprater zelfverzekerd de ton in stapt. Een mooi neveneffect is natuurlijk dat het tonpraatpubliek door jullie mooie verhalen nog harder zal lachen gieren, dijenkletsen en schaterlachen.

Lijkt het je wel wat en heb je ook interesse voor de Akkudemie?

Afgelopen jaren hebben tonpraot talenten als Iveke van Gerven en Bart Abrahams (Baarschot), ex Prins der Haaikneuters Nillis (Esbeek), Teun van den Broek, Rob van Gestel en Marian Bruurs (Diessen), Marian van de Broek (Haghorst), Ant Vromans en Noortje Wijten (Biest-Houtakker), Moniek Abrahams en Joep Timmermans (Hilvarenbeek) deelgenomen aan de tonpraot akkudemie.

Het programma:
Elk jaar is er een informatieavond over de cursus. De tonpraot akkudemie zelf bestaat uit 4 avonden in september en oktober waarin je werkt aan zaken die belangrijk zijn voor een succesvolle buut. Het schrijven van tekst, het bedenken en spelen van een typetje, het optimaliseren van je performance en het ideaal plaatsen van de clou, zijn onderwerpen die de revue passeren. De avonden bestaan steeds uit een korte introductie door een ‘expert’ om daarna zelf aan de slag te gaan met jouw typetje of buut.
De eerste avond is een algemene introductie in het tonpraten. We gaan brainstormen over wat het door jouw beoogde typetje zou kunnen meemaken en een eerste aanzet maken voor een kort stukje tekst.
De tweede avond staat geheel in het teken van de tekst. Een door jouw geschreven stukje tekst wordt vervolmaakt. Je tekst wordt ‘gestroomlijnd’ en moppen worden geïntegreerd in een verhaallijn.
Op de derde avond staat het spel centraal. Je leert wat basis toneeltechnieken en past deze toe op jouw type.
Tijdens de 4e avond ervaar je tot slot echt hoe het is om in de ton te staan. In de veilige omgeving van je mede cursisten draag je een kort deel van je buut (tot dan toe) voor. Dit alles in een veilige omgeving en met hulp van ervaren tonpraters en begeleiders.

De indeling van de akkudemieavonden zijn als volgt:
1e avond  “College” tonpraten door Lennart de Graaf, kijken naar een typetje;

2e avond  Tekst schrijven met Peter van der Maas;

3e avond  spel met Jan van der Els;

4e avond  5 minuten in de ton, oefenen.

Vrijwillig … maar niet vrijblijvend
Graag nodigen we je uit om de komende editie van de akkudemie mee te komen maken. Door deel te nemen aan de akkudemie ga je op geen enkele manier de verplichting aan om deel te nemen aan een van de tonpraatavonden. Deelname is dus echt vrijwillig, maar niet geheel vrijblijvend. Als je deelneemt, verwachten we ook dat je de akkudemie avonden bijwoont, dat je de tijd en moeite neemt om je voor te bereiden op de avonden en dat je actief deelneemt aan de opdrachten op de avond zelf en hierbij positief en opbouwend kritisch bent naar medecursisten.

Meer informatie, opgave en kosten
Deelname aan de akkudemie kost € 22,-.
Hiervoor krijg je, naast de expertise en feedback van de akkudemie begeleiders, ook nog per avond gratis koffie, thee en een aantal consumpties. Dat is dus zelfs als je geen glaasje fris drinkt een echt ‘prikkie’!

Organisatie Tonpraot Akkudemie:
Jozef van der Maas, Rob van Gestel en Marcel Kollau.
Tonpraot-akkudemie@stopnaolden.nl